Peckham Library

London, UK

The design of a civic square, to complement the 2000 Stirling Prize-winning building, designed by Alsop and Störmer. Completed late in 1999, it is part of a concerted programme of regeneration and community growth for this part of the London Borough of Southwark.

 

An intense dialogue was launched with the community to discover what sort of building and public spaces Peckham’s residents wanted. The building was commissioned as part of an ambitious urban regeneration project in one of London’s poorer areas and the subsequent popularity of the library and surrounding public open spaces has endorsed this radical approach to urban planning.

 

The plaza continues below the library’s underbelly to the main entrance, making full use of the additional space below the building. A carefully controlled palette of materials has been selected to reflect the buildings status in the community and for its durability. The public space opens directly onto Peckham’s bustling high street which allows the space to be used successfully for public events and activities.

 

Awards:

  • RIBA Stirling Prize winner 2000
  • Civic Trust Award 2002
  • British Construction Industry Award – Best Building Special Award for Social Contribution 2001
  • Design Sense Awards (shortlisted) 2001

 

Client: London Borough of Southwark Council

Architect: Alsop & Störmer

Coe Design