Cardiff Bay

Cardiff, UK

A public garden set within the grade II listed former Graving Docks was commissioned by the Cardiff Bay Development Corporation as part of the successful regeneration of the Cardiff Bay docklands area.

 

The Sea Garden explores the relationship of the sea with the tidal landform edge and the ensuing industrial layering of the former docks. Maritime planting and the provision of three pools; a source pool, a still, planted pool and a large, shallow rock pool echo the theme.

 

The garden is sheltered on three sides by a wall of pale grey stone sourced from the Forest of Dean. The wall is perforated with viewing slots to give glimpses to the sea, strengthening the connection with the Garden’s maritime setting. The monochrome palette of stone and timber is enlivened by a copper bowl and copper wall cascade.

 

Awards:

  • Civic Trust Award 2001

 

Client: Cardiff Bay Development Corporation

Coe Design