Blackfriars Precinct

Gloucester, UK

The Blackfriars masterplan sets the vision for a new cultural and creative quarter for the City of Gloucester. It will be a mixed-use development centred around the reuse and integration of the 13th Century Blackfriars Priory.

 

A new square is the focus for specialist retail, cultural and leisure uses, including a new high quality hotel. The plan links the specialist retail/leisure area creatinga circuit from the quays and docks through to Westgate, via the redeveloped Fleece Inn. Other important buildings such as the Crown Courts provide additional locations for further leisure and cultural uses.

 

A coherent and attractive public realm has been identified as critical to delivering the objectives of the Gloucester Heritage Urban Regeneration Company (GHURC). A consistent approach to the streetscape including materials and street tree planting, with a distinctive focus on the historic context, serves to bind the key development projects together.

 

Designations

  • Conservation Area
  • Area of Principle Archaeological Interest
  • Scheduled Monuments:
    • Blackfriars Friary
    • Glevum Roman Colonia
  • Nearby Alney Island is a Local Nature Reserve for its flora and fauna

 

Sustainability

  • Storm water attenuation within the park
  • Porous paving and Suds permeable paving

 

Coe Design