St Luke’s CE Primary School

Wolverhampton, UK

The new school is a flagship project to create a radical new primary school at the heart of the Blakenhall regeneration area of Wolverhampton. The design approach for St Luke’s School was developed through close consultation with the existing school and community.

 

The landscape focuses on maximising space for recreational exercise and learning. The organic shape of the play areas along with different surface textures and colours create stimulating and interesting places for creative play.

 

Improving biodiversity on site through native planting has created new habitats for wildlife and for interactive learning. Productive planting and raised beds provide the school with an opportunity to grow their own fruit, vegetables and herbs – a unique tool for education.

 

The project has a strong emphasis on sustainability both within the building and landscape.

 

Innovation

  • Productive gardens, culinary and herb for all key stages
  • Consultation ‘Wildlife & mini beast walk’ with pupils
  • Biodiversity enhancement, bat and bird boxes located in existing trees

 

Awards

Achieved a BREEAM ‘EXCELLENT’ rating (The first school in the UK to reach this standard)

RIBA Sorrell Foundation Schools Award, 2010

Civic Trust Award, 2010

RIBA regional award, 2010

BCSE Sustainable School of the Year Award, 2010

Quality in Construction Awards, 2010: Project of the Year under £10 million, Environmental Project of the Year

 

Client: Wolverhampton City Council

Architect: Architype

Coe Design