Frome Valley First School

Dorset, UK

A new school building and grounds in a countryside site for an existing nursery and primary school. The timber-clad sustainable building by John Pardey Architects with Sir Colin Stansfield-Smith is integrated into the field landscape, which is planted with new native species hedges and wild-flower meadows.

 

The site is planned to provide an outward looking school. Native meadows and hedges reflect the school’s rural context, enhance habitats and make connections with the former pastoral landscape.

 

The school is designed around a central courtyard and circulation space which includes a playground and outdoor classroom. Individual gardens are created around the schools external facade adjacent to classrooms. The design includes a new wetland habitat area that will be funded and created by the school.

 

Innovation

Consultation to achieve an open, outward looking school with farmland type fencing and gates

 

Client: Diocese of Salisbury

Architect: John Pardey Architects

Coe Design